Här finns...

söndag 11 april 2010

Rotsaksmiddag

Enkel anrättning som är lätt att hålla lokal och inte blir så vansinnigt dyr i mestandels ekologisk variant. Svenska rotsaker är det fortfarande bra säsong för, och var inte rädd att använde dedär lätt mjuka stackarna som ligger längst ned, längst bak i grönsakslådan... Tar inte alls lång tid att förbereda, sköter sig själv i ugnen och blir ett färgintensivt och i många fall imponerande resultat.


Per portion:

1 Rödbeta
1 liten Morot
1 liten bit Kålrot
½ Palsternacka
2 Potatisar
1 Jordärtskocka

Skala och dela i bitar. Ju längre tillagningstid, ju mindre bitar (för enkelhetens skull, först på listen tar lång tid och bör vara mindre bitar och sist kan vara större, upp till tre gånger så stora bitar!).

Blanda med...
...en rejäl skvätt god olja (mitt favvoval just nu är kallpressad, närproducerad rapsolja med blommig ton och inte den nötiga som är vanligast bland de kallpressade)
...örtkryddor (färsk rosmarin är mums, timjan är inte dumt heller)
...någon nypa salt (flingsalt är roligast att använda! Det känns så proffsigt... hehe~)
...och lite, lite honung. Flytande är lättast att använda.


Och så. In me't i ugnen, mitten nånstans i 225 grC i 30-40 minuter. Allt ska vara tillräckligt muukt och tillagat för att vara lättuggat och inte smaka rått, men undvik gärna mosigt. Tycker du om krispigt? Gassa på med högre temperatur några minuter till!


Servera med en god fetaost eller salladsost, en god dip eller pesto och om du känner för det; kött. Mums till både nöt, lamm, lax och korv.
Både laxen och korven kan man lägga med i ugnsformen de sista 20 minutrarna så är allt klart samtidigt. Glöm bara inte att krydda fisken!Det här är enkelt nog att vara vardagsmat som 'bara slängs ihop' med vadhelst rotsaker som finns hemma när vi inte orkar laga till något ordentligt (ja, min rotsakslåda är välfylld. Billigt, gott och mättande, kan det bli bättre?). Bara man får in den på sin repertoar så är det lätt tillagat.

1 kommentar: