Här finns...

onsdag 28 april 2010

Januari-sockarna Kristina


Heh... Det tog bara en sisådär fyra månader att sticka färdigt januari månads sockmönster hos stickamera xD

Menmen, här är de! Garn är drops Fabel, stickor 2,5 m&k ekovänliga. Sockarna ska nog få flytta söderut till systeryster :)

(och så har jag äntligen beställt två böcker jag länge suktat efter. Estonian lace knitting av Nancy Bush samt Respect the spindle, så kanske jag får lite fart på mitt sländspinnande, har mest bara varit spinnrock på sistonde...)

lördag 24 april 2010

Förkylningar och sländor att vinna

Har klarat mig igenom nästan två veckor av praktik, innan jag blev förkyld. Men, att plötsligt 'börja skolan igen' resulterar väl i sånt antar jag... Älskar det i vilket fall! Jag vill, vill, vill bli slöjdlärare, det kan ni ge er på. Hemkunskap som andraämne hade kanske itne varit dumt heller, men det får vi se hur det blir med. Just nu sitter jag mest hemma och snörvlar eländigt...


Så.
Har kommenterat på
Vifflas blogg-tävling
där man kan vinna såhär vackra sländor:

söndag 11 april 2010

Rotsaksmiddag

Enkel anrättning som är lätt att hålla lokal och inte blir så vansinnigt dyr i mestandels ekologisk variant. Svenska rotsaker är det fortfarande bra säsong för, och var inte rädd att använde dedär lätt mjuka stackarna som ligger längst ned, längst bak i grönsakslådan... Tar inte alls lång tid att förbereda, sköter sig själv i ugnen och blir ett färgintensivt och i många fall imponerande resultat.


Per portion:

1 Rödbeta
1 liten Morot
1 liten bit Kålrot
½ Palsternacka
2 Potatisar
1 Jordärtskocka

Skala och dela i bitar. Ju längre tillagningstid, ju mindre bitar (för enkelhetens skull, först på listen tar lång tid och bör vara mindre bitar och sist kan vara större, upp till tre gånger så stora bitar!).

Blanda med...
...en rejäl skvätt god olja (mitt favvoval just nu är kallpressad, närproducerad rapsolja med blommig ton och inte den nötiga som är vanligast bland de kallpressade)
...örtkryddor (färsk rosmarin är mums, timjan är inte dumt heller)
...någon nypa salt (flingsalt är roligast att använda! Det känns så proffsigt... hehe~)
...och lite, lite honung. Flytande är lättast att använda.


Och så. In me't i ugnen, mitten nånstans i 225 grC i 30-40 minuter. Allt ska vara tillräckligt muukt och tillagat för att vara lättuggat och inte smaka rått, men undvik gärna mosigt. Tycker du om krispigt? Gassa på med högre temperatur några minuter till!


Servera med en god fetaost eller salladsost, en god dip eller pesto och om du känner för det; kött. Mums till både nöt, lamm, lax och korv.
Både laxen och korven kan man lägga med i ugnsformen de sista 20 minutrarna så är allt klart samtidigt. Glöm bara inte att krydda fisken!Det här är enkelt nog att vara vardagsmat som 'bara slängs ihop' med vadhelst rotsaker som finns hemma när vi inte orkar laga till något ordentligt (ja, min rotsakslåda är välfylld. Billigt, gott och mättande, kan det bli bättre?). Bara man får in den på sin repertoar så är det lätt tillagat.
Det är vår! Igår grillades det. Idag är det slappt och långsamt och njutningsfyllt... Kaffe, danskt rågbröd och garn-relaterade podcasts~ Mina garngömmor är sådär sjukt överfyllda i jämförelse med min stick-takt, virkning blir roligare och roligare, mitt evighetsprojekt tröjan är frustrerande och självporträtt kändes helt rätt häromveckan.

Jag kommer att börja slänga upp bloggning om mat och annat hemmavid i framtiden, hoppas folk överlever det ;p Det blir ett lätt sätt för mig själv att hålla koll på recept, idéer och detaljer som ger mervärde i livet. Som planteringskrukor av tidningspapper. Ska blogga om det så snart foton tagits...


Ja, kort sagt tror jag vintervilan för bloggen är över. ^^