Här finns...

måndag 6 augusti 2012

En historisk helg :D

Eller ja, historiskt inspirerad iaf. I helgen försökte jag mig på både vikingastickning och funderade kring hur jag skulle vilja sländ-spinna eget garn till nålbindning.

 Vikingastickning i sig är inte så avancerat och verktygen är simpla. Länken blir ormlik, förvånansvärt böjlig och kan få något elastisk struktur om man bara drar och klämmer en stund.


Metalltråd 
 Mjuk metall som koppar och tenn traditionellt, silver är annat populärt material. Min tråd visade sig vara plastöverdragen vit metall av något billigt slag som var mer svårarbetad; är det billigt är det säkerligen inte koppar har jag kommit fram till... Flagade som få och slutade opp med ett knepigt, orange-tonat ståltrådsintryck. Järntråd är galet hårt, fungerar kanske om man ska göra grovt och glest men aj aj vad det känns i fingrarna.

Något att arbeta runt 
 Insektsnycklarna i överflöd från IKEA tex, har även sett arbete runt rundstav och annat. Jag har sett att många satt fast sina nycklar och verktyg i annat men efter en stunds arbetande höll jag nyckeln direkt i handen, kändes enklast för min del.

Något med hål i flera dimensioner 
 att dra ut arbetet genom. Jag tog en skrutten ekplanka, borrade för glatta livet över en bricka, sittandes i soffan (att min karl står ut med mig... xD). Ett hål med varje borr och när man sedan drar ut arbetet drar man genom största hålet först och fortsätter sedan till de mindre hålen allteftersom tills man nått den tjocklek man föredrar.

Tång 
 hade jag en gammal som både bet av och kunde nypa när jag behövde böja eller ta i.

Instruktioner
 kom jag inte ihåg något vidare sedan en klasskompis visade i våras, så: Google is your friend! http://www.fineartbyrocio.com/vikingknitdirections.html var min favorit bland instruktionerna jag fann online. Slutresultatet bidde inte så pjåkigt och jag kommer definitivt att prova på mer!
Ihopsättningen var helt på en höft och gömd med några varv tråd lindat runtom.


Nålbindandet har jag pysslat med till och från sedan jag lärde mig av Jenny, en annan klasskamrat (fatta och förstå hur mycket spännande och roligt man kan lära sig när man går en utbildning när folk med all möjlig slöjdbakgrund samlas!), men kom häromdagen på att det kan jag ju sländspinna eget garn till! Skruffsig ull från island har legat i mina lådor länge och även om det inte är den mjukaste ullen eller av kvalité som blir fantastiskt till garn blir resultatet ett slitstarkt, luftigt och varmt garn även om jag har lite snodd. Plockade fram en slända jag inte petat på sedan ajg gjorde den för några år sedan. Skaft av vanlig björkrundstav och trissan av en bit sprucket päronträ. Den har varit för tung för många av mina arbeten men just denna ull är enveten och behöver kraft. Provspann (en annan är ringrostig som få....) någon enstaka meter och fick så lov att tälja mig en ny nålbindningsnål som fungerade med sånne tunnt garn. Har mest jobbat i tjocklek typ Drops Eskimo innan och detta blev såpass mycket tunnare att de nålarna var för klumpiga.

Resultat? Ett ojämnt garn med småklumpar på tack vare ull som egentligen nog mest är till för tovning men ändå galet trevligt att nålbinda med. Ska spinna mer garn och det snart kan jag lova :D

Har också sytt byxor, börjar komma bättre överrens med overlocken, men det får bloggas någon annan dag. Hoppas någon därute har bättre väder än Götet. Det regnar och lamporna måste vara på för att man ska se. Fy sjutton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar