Här finns...

söndag 3 augusti 2014

Vegetarisk o-ko lunch

Lillskrottets farmor och faster kom på besök efter flyttbestyr, så de fick finlunch på hemodlat med inspiration från rawfood och utan komjölksprodukter. Med många dieter får man mixa bäst man kan :D

Hemgjord ajvar
Paprika och chili är riktiga bovar på bekämpningsmedel - välj de eko om något i receptet!

4-8 röda paprikor (beroende på strl)
2 gula lökar
3 rejäla stjälkar med blad å allt från en stjälkselleri (sätt resten av ståndet i vatten så växer den på fint så länge du skrapar bort allt fult under regelbundet)
5 vitlöksklyftor (eller efter smak... De färska är fina nu!)
1 röd chili
Olivolja
Örtsalt

Skölj, kärna ur och dela allt i bitar. Ställ i ugn i minst 40 minuter (ca 225 grader eller mer) eller minst 1 timme till 1,5 (175-200 grader) beroende på hur mycket tid och tålamod Du har. Allt ska bli mjukt och paprikan får gärna få färg.

Mixa allt med stavmixer. Är smaken för besk eller bitter, söta med en eller några matskedar honung. Är konsistensen för stabbig, tillsätt vatten och olja. Jag saltar nästan aldrig, den ska vara mustig med rejäl sötma och balanseras med salta och syrliga tillbehör.


Ugnsgrillade musselsquashskivor
Ta squasharna hyfsat små, 5-7 cm i diameter (här sorterna scallopini och jugoslavian fingerfruit) och skiva centimetertjocka skivor. Pensla med olja du pressat en vitlök i och salta lätt. Mindre än 15 min i ugnen, hellre för krispiga än mosiga.



Skogschampinjoner i honungsmarinad
Ta övermogna champinjoner som slagit ut ordentligt och börjat torka på, in i ugnen samtidigt som något annat, tills de börjar bli pappriga i ytan. Fräs upp dem i 1 msk honung, 2 tsk balsamvinäger, peppar och örtsalt till 5 champinjoner. Ät direkt eller låt svalna i marinaden. 

De kan även dehydreras (blanda marinad och låt stå länge först istället för upphettning) eller stekas istället för att lagas stunden i ugn först, bara det går långsamt på låg temp och inget eller mkt lite fett.


Blomkålssallad
Knåda följande tills allt är slakat och ger efter en aning vid tryck:
 
Saft från 1 citron
1/2 blomkålshuvud i mkt små bitar, stjälkdelar fint skivade
1 stjälk stjälkselleri finfinhackad
1-2 schalottenlökar
Någa bitar soltorkade tomater i olja, strimlade


Blanda sedan ned slätbladig persilja, ordentligt med sallat, tex flerfärgad mangold (northern star) och örtsalt.


Goldmarie störskärvaxböna
Skuren i bitar där varje bit har böna, kokad i saltat vatten tills den började mjukna och sedan blandad med salladslök, nötig kallpressad rapsolja och lite salt.


Pressgurka och presssquash
Recept någon annan dag.



Serverade med sallat, mangold och vinbärstomater, oliver samt getost gjord på vegetabilisk löpe. Jösses vad mätta vi var efteråt! Det till trots åt vi havrepannacotta (Oatlys iMat som bas, lite vaniljstång och dessertsocker/gelesocker som har vegetabiliskt gelemedel - superenkelt! Har provat med både sojabaser, havrebaser och grädde - allt fungerar lika bra, olika konsistenser bara) med bär.

1 kommentar: