Här finns...

onsdag 30 april 2014

En olycka och tre dagar senare

Arbetet på lotten går långsammare nu eftersom jag i söndags råkade skära lite pekfinger istället för salladslök. Små redskap och enhänt får jag jobba nu ett tag.

Men det går framåt ändå! En liten trappa kommer det få bli. En perenn hörna med Ölandstok av sorten hopley's orange, påskliljor och kryddor.

Bygget på området tänkte slänga spillbitar som jag fick ta. Spill för dem är enorma bräder för mig och mitt land!

Balkongen har börjat ta fart också. Hemmasnickrade lådan får bli salladsbar och musselsquashen växer på sig som tokig.

På hantverksfronten är det som vanligt mest barnkläder. Skjortklänningar för sommaren, med och utan ärm :D (och min egna stol är bekvämaste ever vid symaskinen, tvingar mig till mkt vettigare arbetsställning!)

söndag 27 april 2014

Gräva halv sju på morgonen

När skrutt tycker det är bra att upp tidigt och man kan passa på å jobba innan det blir stekhett? Låter väl bra :D

Rangliga musselsquash fick flytta ut redan för att se hur saker mår ute i landet. Eller om det blir vandaliserat.

torsdag 24 april 2014

Utmätning

So, idag mättes de upp. Nu kan jag börja med min lott! Bara lillskrutt låter mig...

tisdag 22 april 2014

Plugg

Pluggboxen är min favorit inom odlandet hittills i år. Driver upp snabbt, tar lite plats och är lätt att odla om ur. Mizunakålen växer så snabbt att den fått flytta först denna gång.


söndag 20 april 2014

Utskolning

Dags att börja vänja mina skyddslingar vid utomhuslivet. Första gången jag tar utskolning på allvar, lite läskigt efter att ha värnat om dem i veckor. Just nu består det tuffa utomhuset dock mest av risken att förångas. Tomaterna jublar!

lördag 19 april 2014

Morgonsyssla

Skissar och funderar på hur man kan få ordning på 15 kvadrat, drömmer om fina hemgjutna betongplattor och dagar med skötseln. Får se hur mycket som blir av nu första året!

tisdag 15 april 2014

En odlingslott

Nedanför bostadsområdet finns en halvsorglig upplöjd plätt. Mitt på äng i rektangulär form har den sett rätt ovårdad och insprängd ut bra längen. En vacker dag låg dock en lapp i låddan och efter ett möte i områdeslokalen stod det klart: Odlingslotter för hyresgästerna! 

Till min stora lycka hyr jag tillsvidare alltså en 15 kvadrat stor odlingslott samt medverkar i en studiecirkel så jag har en chans att faktiskt lära mig något. För en hyresrättsboende med obefintlig vana att odla annat än hipp som happ på balkongen är dethär fantastiskt. Projektet har hittills varit något långsamt, men sådan är också den svenska odlingsvåren har jag förstått efter diskussioner och diverse böcker jag plötsligt börjat läsa.

Om två veckor ska det ha hunnit harvas och lotterna ska mätas ut, då får jag tillgång till min #10 och jag kan sätta igång på allvar. Gödsel var gruppen och skyfflade igårkväll i en hästhage (seriöst, vill du ha gödsel, försök höra av dig till folk som har hagar, det finns stor chans att de blir överlyckliga om du helt gratis kan tänka dig både skyffla och föra bort bajs från deras hagar! Har den hunnit torka till så är den riktigt bra för vad du nu vill gödsla.) och mitt lillskrott fick agera extratyngd på min rygg. Känns duktigt i musklerna idag.

Jag är löjligt besatt av en oanselig bit fult upplöjd äng just nu!
 


Förkultiveringen tar upp söderfönstren fullständigt och det pågår ett ständigt trepartskrig mellan katter, lillskrutt och mig om hur väl de ska få plats och överleva! Men snart så, med finvädret nu ska de börja skolas ut och om en sisådär två veckor får några flytta ut på lotten.

Jag driver upp småplant snabbt i min magiska pluggbox (halva kortaste tiden för att komma upp - det är magi!) och långsamt i billiga men effektiva tråg från Lidl. Det braiga med de från Lidl är att de fungerar både med plastkrukorna som följer med, och med runda torvbriketter. När saker börjarväxa till är det mjölkkartonger eller återanvända plastkrukor som gäller. Pappkrukor har jag aldrig tur med, de bara möglar och ställer till elände.

 


  

För de intresserade är årets grödor för lyst:
Texastagetes, solros och svartöga

För förtäring:
 Musselsquash, palmkål, pakchoi, gruvsallat, mizunakål, vinbärstomat, röd salladslök, mangold, sockerärt och persilja.

Lägg även till luffan, som förhoppningsvis ska ge tvättsvamp i år och diverse gamla frön som jag satte innan helgen och får se om de gror samt allt jag ska plocka åt mig från svärmorföräldrarnas trädgård. Lite gräslökstuvor, någon knopp ananasrabarber å sånne.

Vi får se vad som i slutänden faktiskt får plats på min (faktiskt) lilla lott och balkongen! :D

Wiffykrage - Genera Tulip


När min bästa wiffy publicerar ett mönster behövde jag sticka. Hennes mönster, mitt hemspunna garn som jag inte riktigt vågat mig på att sticka i (egenfärgad falklandsull, entrådigt snabbspunnet snarare än finspunnet). Gjorde enbart tio repetitioner av spetskanten, på stickor no 6 och därmed mycket mindre sjaldel på stickor 4,5. Det blev en alldeles lagom kragsjal för den ovanligt varma vintern och alla fina vårdagar jag ägnar åt att jaga skruttunge utomhus nu när våren härjar för fullt.

Mönstret var bra för variation av storleken (jag har inte riktigt kommit över att wiffy kan skriva mönster så bra, riktigt härlig sak att bli förbluffad över!) och hade säkerligen varit mycket lättare att sticka om jag inte haft tre busiga odjur här hemma som slogs om att hindra mig från att sticka ens ett end helt varv i taget. Några lösningar var förbryllande innan jag förstod mig på dem, men smarta när jag väl fattade.

 

(Lampskärmen är helt och hållet egenkonstruerad i ståltråd och loppistyg. Designen framtagen för att kunna ha nattlampa så jag såg barnet när det skulle ammas, utan att störa mannen som helst vill ha det helt släckt...)
 

Nu när det börjar bli varierande väder får dock dotra min använda den mer. 
Helt vansinnigt sött med en sjal lagom till en ettåring!