Här finns...

torsdag 29 maj 2014

Brödpåsklämmor

Ja, dendär sorten som är en remsa plast och två (oftast brutna) ståltrådar och är jobbiga att återanvända. Passar fint till uppbindning av hyfsat små växter vid växtstöden.

Min ätligt-låda på balkongen har slingerkrasse som binds upp så. I övrigt i lådan finns störskärvaxbönan Goldmarie, amarant, ekosortsockerärt Norli, ekosort rucola, mizunakål (redigt fin kålsmak!), röd salladslök, chokladmynta, marockansk grönmynta och citronverbena. Den lådan göds ordentligt kan jag lova!

Vinbärstomaterna har också bundits upp med likadan klämma. Allt på balkongen växer i sånne takt att brödätandet och växterna korrelerar fint! :D

måndag 19 maj 2014

Planering

Karta över lotten så inte allt måst vara i huvudet mitt, samt ha koll på vad jag satt för perenner. Jag trodde jag hade löjligt mycket plantor för mina 15 kvadrat, men tydligen inte! :p

söndag 18 maj 2014

Kom opp rabarberknopp

Jag trodde all ananasrabarbern dog. Så kom en upp. Nu kom en till!

Potätern har börjat visa sig, raderna med rädisor likaså.

lördag 17 maj 2014

17e maj och krusbär

Med en svärmorfar från Norge är 17e maj alltid en stor dag. Jag gillar traditioner och firanden med folk som ömmar extra för sina traditioner. Det är fint, ett arv, tillhörighet och förenar flera generationer när man får till det. Den svenska nationaldagen känns ointressant, för mig finns varken tradition eller anledning. Pinsamt nog glömmer jag alltid varför det nu var just den dagen vi svenskar ska hedra landet vårt.

Det bidde även firande av karln lite försenat. Ett kalas med både 17e maj och en 30åring betyder mer kalasfika än nån mår bra av! :D

Nåväl, karln fick två krusbärsbuskar i present. De fick lite av en hedersplats i mitten av lotten. Störste närmast kameran är en invicta och den mindre bortre en hinnonmäki gul. Buskar gör definitivt sitt för att öka trädgårdskänslan!

fredag 16 maj 2014

A lil' magic box

Jag kallar min pluggbox för magisk låda. Varför? Jo, oftast är det halva minsta angivna grotid och det blir galet massa plant på liten yta. Förkultiverar du i lägenhet är den i min värld oumbärlig. Exakt likadan låda saluförs av två olika leverantörer för under 200 kr.

Just på detta foto? Ringblommor till höger, men! Raden med basilika! Fick gratis påse med datum utgången -09 och enligt instruktionerna kunde den vara ovillig att gro.

Det är sex dagar sen jag planterade. Behöver man säga mer? :D

torsdag 15 maj 2014

Terraforming step one complete

Ah! Känslan när det mesta är färdiggrävt på djupet. Allt är ungefär där det ska vara. Ska ha plank till de ofärdiga terasserna samt gödsla och evt tillföra mer jord. Sen är det fritt fram med odlingen :D

måndag 12 maj 2014

Efter regn på våren

Efter regn på våren exploderar det! Plötsligt ser allt grönt ut och man slipper oroa sig för eländig vattning.Det dryga är om tiden och orken man har för grävning sammanfaller med regn. Nej, man borde inte, det är ett extra tungt elände, men men. Grävning bidde hä imorse ändån!Ett land till någorlunda definierat, men en rejäl stock som ger lä och möjligheter till klättring för de små sockerärterna (ekosort Norli)Stencirkeln i mitten var lite liten, den ska bli större. Två stora solrosor och en svartöga som förhoppningsvis klättrar på dem är satta. Funderar på att låta det bli en orange-gul blomprakt. Lägga till minisolrosor, ringblommor, tagetes, fjärilskrasse och evt slingerkrasse.En vardera förkultiverad av mangold och Pak Choi sattes i kål-landet, men efter att ha kollat upp lite ska nog mangolden få flytta. Hade fått för mig den tillhörde näringslukare och var på något vis kålbesläktad men nu vet jag bättre. Mållväxt med måttligt näringsbehov så den får bo annorstädes! De PakChoi som var yttepytte och inte uthärdade när jag satte ut dem trivs bra i PETflaskorna.
Ananasrabarbern från svärmorföräldrarnas trädgård har börjat ta sig, trodde den dött helt.


Jordgubbarna har börjat blomma. Banne mig om det inte är en anspråkslös och ivrig sort jag fått. Det är extra speciellt med växter som har starka anknytningar till ens liv. Lilläng, svärmorsföräldrarna, sommardagar på landet uppe på tallbacken. Så mycket som är fint och sommrigt med min karls mors familj. Sorten må vara Senga Sengana men för mig är det Lillängsjordgubbar :D

torsdag 8 maj 2014

Regn regn

Trevliga tant K har lagt rabarberklutar åt mig, men var ska jag få plats med dem!

Funderar på färg till sargerna. Linoljefärg eller äggtempera? Grönt, brunt eller ockra? Eller gammal hederlig tjära? Eller ska jag bara strunta i det eftersom jag ändå redan satt dit eländet?

Det är kallt ute

Regnet är bra, men ack vad kallt. Lufforna får bo inne igen och tomaterna fryser. Jag får nöja mig med omplantering av småttingar idag. Citronmeliss, dill, slätbladig persilja och mangold behövde mer plats.