Här finns...

torsdag 12 juni 2014

Man tager vad man haverGamla stekpannor man inte gitter ta sig till en tipp för att slänga räcker till stora krukfat. Fördelaktigast ser det ut om den återanvända plastkrukan har samma färg som insidan av stekpannan förståss... Svarta plastkrukor ftw!Ikeas mindre plastbackar (eller vad man har för billiga nära till hands) har lock som glipar frustrerande när man ska förvara i källaren men är finfina som uppstartsväxthus. Man kan stapla dem på varandra också! :D Glöm bara itne glänta på locket eller låta det stå av helt ibland för att lufta. Det kan bli vansinnigt hett i dedär lådorna.

Planterade häromdagen ett gäng störbönor som tenderar att vägra gro och bara bli mosig rutten massa om det är för kallt. Några ställde jag inomhus för säkerhets skull. De har knappt grott. Bönorna i de två stora krukorna i backen på bilden däremot? Bildat kraftig och välväxt rot på nästan en decimeter trots att nattemperaturen krupit neråt åtta grader.Vissa butiker säljer billigt eller skänker sina hinkar för snittblommor. Följ Lena Israelssons recept på balkongkrukor som inte ger jordrinn samt har vattenreserv (borra hål några cm upp runtom, fyll m leca eller liknande till strax över borrhålen, lägg på gammal bit t-shirt och kör sen på som vanligt med jord) och man kan få många lättskötta krukor. Mina tomater i sånne växer ca 5 cm om dagen just nu :D (Med konstant vattning,  näring och fin jord förståss!)


Växtkraft

Två av mina favoriter just nu är vinbärstomaterna och musselsquashen. Köpte dem efter sök på lättodlad på impecta och båda hade även enorm växtkraft (eller liknande) i beskrivningen. Stämmer helt fenomenalt. Tomaterna växer minst 5 cm om dagen och squashens blad blir bara större och större på alla håll hela tiden. Med tanke på att jag aldrig lyckats något vidare med tomater innan är desse helhärliga!

Tänk att man blir lika förvånad över hur mycket växtkraft det finns varenda sommar.

måndag 9 juni 2014

Sockerärt

Det tar sig. Sort Norli, blommar och börjar få baljor redan när plantan är 20 cm hög :D

måndag 2 juni 2014

Vävning, språngning och pinnar

Det blåser väl mycket över lotten så lite vindbrytare här och var vore inte dumt. När svärmor rensat i en syrenhäck blir det många småpinnar över att leka med. Man tager vad man haver, så köksluckor, varp, säckatör och vad jag vagt kommer ihåg om vävning och språngning blir tillsammans ett lågt staket :D