Här finns...

måndag 25 augusti 2014

Lotten på höstkanten

Nu är sommaren över. Kanske kommer det någon liten sista värme, men mycket har börjat blomma över, vissna, ruttna och sloka. Lotten, ja hela lottområdet, har grönskat långt bortom vad jag trodde när jag började i våras. Poppis blev det också, så häromdagen beredde de inför nya kommande år. Det börjar mer och mer se ut som en plätt riktig prunkande odlingslycka.


 Hyresvärden delade ut frön - 'mini'solrosor som skulle bli 30 cm höga. Johejdu!

 Svartkål, palmkål, grönkål, kärt barn har många namn?

 
 Skördelycka! :D Musselsquashen har jag skördat hur mycket som helst i år.


Just nu börjar jag fundera inför höstarbetet och vad som ska åtgärdas nästa år. Odlingsgruppen ska ta upp lite av det under hösten så jag känner mig inte lika skakis. Jobba med jorden och det kontinuerliga arbetet inför och efter själva odlandet känns ofta som det mest främmande när jag försökt läsa mig till alltsammans.

Vitlök, höstsådd för vårskörd, täcka över och planera vad som ska odlas var kommande år. Jag har definitivt blivit en trädgårdsentusiast.

Fröinsamling






Tre övre bilderna senapskål (ruccola) och nedre ringblomma (som ser ut som någon form av läskigt litet ihopkrullat djur...)

Årets augusti är inte särdeles optimal dock, till och med de lättinsamlade ringblommefröerna regnar bort. Kronbladen blir slemmiga massor över fröerna som i sin tur inte torkar som de borde och möglar bort. Några fröer blir det, men nu får det vara mer än någon timmes uppehåll per dag! Värmen får väldans gärna komma tillbaka också, med en svampgurkefrukt (ÄNTLIGEN) vill jag att den får chansen att hinna växa till sig också.

torsdag 7 augusti 2014

Egen deodorant

Liksom så många andra får jag, förr eller senare, klåda och utslag av ungefär varenda deodorant jag provat. Med astma och känslighet för de flesta parfymiga dofter gör det inte saken lättare att hitta något vettigt, så efter att ha läst om hur angry chicken gjorde sin egen testade jag också.

Lite variation blev det, tog de fetter jag hade hemma och såklart de dofter jag själv föredrog. Enda problemet jag hade var att tröjor som satt för tajt i armhålan kunde få fläck på grund av just fettet. Detta ledde till att jag minskat på antalet tröjor som satt för tajt i armhålan, kan säga att svett är mycket mindre av ett problem och kläder är bekvämare! Varför krångla sig i plagg som drar i armveck och sitter så det suger svett som en annan tvättsvamp?

Nu var det dags för en ny sats. Jag är ingen expert, söker inte bli tillräckligt bra för att kunna sälja utan höftar lite lagom för hemmabruk. Använde en helt vanlig tesked, inte från måttsats utan från bestickslådan.

Örtoljorna är hemdragna. Kamomillen köpte jag som te, ekologisk. Ringblomman hemodlad från förra året. Jag hällde tillräckligt med ekologisk kallpressad rapsolja (med blomsternot, inte den nötiga höstrapsoljan) över örterna för att täcka dem och lät dra i några veckor, eller månader. Rapsoljan är hållbar och härsknar inte så lätt så den är bra (och kan fås tag på närproducerad!) för örturdrag.

Vaxerna samt burken är köpta från hemgjord.se.

Deo-receptet för dagen
(Som eventuellt har för mycket doft)

2 skedar örtolja 
(en vardera av kamomill och ringblomma)
9 ploppar gult bivax
3 flagor karnaubavax
3 skedar rått kakaosmör  
(köper för livsmedelskonsumtion på hälsokostbutik, billigt och funktionabelt)

Smälte alltsammans i micron direkt i glasburken.
Tillsatte:

3 skedar maizena
3 skedar bikarbonat
2 E-vitaminkapslar (innehållet)

Rörde om ordentligt och till sist doften:

3 droppar bittermandel
5 droppar vetivertgräs
10 droppar sandalträ
15 droppar färdigblandad Citrus Sol

Och, låt svalna. Sedan är det bara att gräva ur yttepytte och gno in i armhålan. 
Gjorde mindre sats denna gång eftersom den förra (ungefär dubbelt så stor) höll i så många månader att dofterna började gå ur, speciellt allt utom vetiertgräset.


Det är helt klart värt att spendera en stund på shenet.se och kolla upp dofter man gillar samt är intresserad av. Olika dofter stannar kvar olika länge. Jag läste mig till mycket om basnoter (som är mer en tung bakgrundsdoft som kan vara något övermäktig i stora mängder eller på egen hand) toppnoter (som bör komplettera basnoterna, inte skära sig) och flyktighet (hur snabbt olika dofter försvinner, ingen vits att basera doften på något som försvinner innan man hunnit utanför dörren).

söndag 3 augusti 2014

Vegetarisk o-ko lunch

Lillskrottets farmor och faster kom på besök efter flyttbestyr, så de fick finlunch på hemodlat med inspiration från rawfood och utan komjölksprodukter. Med många dieter får man mixa bäst man kan :D

Hemgjord ajvar
Paprika och chili är riktiga bovar på bekämpningsmedel - välj de eko om något i receptet!

4-8 röda paprikor (beroende på strl)
2 gula lökar
3 rejäla stjälkar med blad å allt från en stjälkselleri (sätt resten av ståndet i vatten så växer den på fint så länge du skrapar bort allt fult under regelbundet)
5 vitlöksklyftor (eller efter smak... De färska är fina nu!)
1 röd chili
Olivolja
Örtsalt

Skölj, kärna ur och dela allt i bitar. Ställ i ugn i minst 40 minuter (ca 225 grader eller mer) eller minst 1 timme till 1,5 (175-200 grader) beroende på hur mycket tid och tålamod Du har. Allt ska bli mjukt och paprikan får gärna få färg.

Mixa allt med stavmixer. Är smaken för besk eller bitter, söta med en eller några matskedar honung. Är konsistensen för stabbig, tillsätt vatten och olja. Jag saltar nästan aldrig, den ska vara mustig med rejäl sötma och balanseras med salta och syrliga tillbehör.


Ugnsgrillade musselsquashskivor
Ta squasharna hyfsat små, 5-7 cm i diameter (här sorterna scallopini och jugoslavian fingerfruit) och skiva centimetertjocka skivor. Pensla med olja du pressat en vitlök i och salta lätt. Mindre än 15 min i ugnen, hellre för krispiga än mosiga.



Skogschampinjoner i honungsmarinad
Ta övermogna champinjoner som slagit ut ordentligt och börjat torka på, in i ugnen samtidigt som något annat, tills de börjar bli pappriga i ytan. Fräs upp dem i 1 msk honung, 2 tsk balsamvinäger, peppar och örtsalt till 5 champinjoner. Ät direkt eller låt svalna i marinaden. 

De kan även dehydreras (blanda marinad och låt stå länge först istället för upphettning) eller stekas istället för att lagas stunden i ugn först, bara det går långsamt på låg temp och inget eller mkt lite fett.


Blomkålssallad
Knåda följande tills allt är slakat och ger efter en aning vid tryck:
 
Saft från 1 citron
1/2 blomkålshuvud i mkt små bitar, stjälkdelar fint skivade
1 stjälk stjälkselleri finfinhackad
1-2 schalottenlökar
Någa bitar soltorkade tomater i olja, strimlade


Blanda sedan ned slätbladig persilja, ordentligt med sallat, tex flerfärgad mangold (northern star) och örtsalt.


Goldmarie störskärvaxböna
Skuren i bitar där varje bit har böna, kokad i saltat vatten tills den började mjukna och sedan blandad med salladslök, nötig kallpressad rapsolja och lite salt.


Pressgurka och presssquash
Recept någon annan dag.



Serverade med sallat, mangold och vinbärstomater, oliver samt getost gjord på vegetabilisk löpe. Jösses vad mätta vi var efteråt! Det till trots åt vi havrepannacotta (Oatlys iMat som bas, lite vaniljstång och dessertsocker/gelesocker som har vegetabiliskt gelemedel - superenkelt! Har provat med både sojabaser, havrebaser och grädde - allt fungerar lika bra, olika konsistenser bara) med bär.