Här finns...

tisdag 27 januari 2015

Det fortsätter växa på fönsterbrädan

Jag blir ärligt talat lika förvånad varje gång. 
Det gror! Det tar sig! Det VÄXER faktiskt! 

Rödbetorna har gett en handfull blad två gånger senaste veckan. De fortsätter tacksamt växa på men har flyttat till en trängre bregott-bytta. Översatt från engelska (scrap gardening, regrow kitchen scraps) kan väl detta kallas avfallsodling. Det vill säga, delar du i vanliga fall skulle slängt, fortsätter du truga till att växa och producera ännu mer mat. Inte helt dumt, eh? Men tänk på att blast kan ha besprutats otrevligt, eko eko eko kör jag stenhårt på vid avfallsodling!


Lagt till svenskodlade gula ärter (bra billiga i storpack i vanliga mataffären)  i repertoaren, de får leva under bubbelplast.



Favvon just nu är att odla smörgåskrasse tillsammans med vanliga senapsfrön. De blir härligt kryddiga tillsammans och senapen adderar fin färg. De verkar vilja ha det ungefär likadant och växer med samma hastighet. På bilden nedan är de tre dagar gångna i kallt söderfönster.



Två veckor gamla skott av solros och sockerärter. Solrosorna skördar jag av eftersom de fäller ut sina blad. Det finns fortfarande många frön i botten som bara precis börjat växa. Ska dock sätta en omgång till snart för god tillgång. De hemodlade smakar helt galet gott! Tar man de direkt där de börjar fällas ut smakar de fortfarande tydligt smörigt solrosfröigt, fast grönt. Väntar man tills de börjar knoppa fram fler blad börjar de gå mer åt gräsigt. Fortfarande gott, men inte så... förundrande.



Till sist. Ett litet projekt. De sista, innersta delarna av sallad med rotstock kvar och stjälkselleri får oftast hamna i fönstret. Dels för att de fortsätter växa, dels för att de får lite färg och inte ser så sjukligt blekgula ut. I grönsakslådan hittade jag denne lille stackare och bestämde mig för att prova, kan en så skrumpen snutt stjälkselleri hämta sig? Släpper helt enkelt ned den med de större i glasvasen och återkommer med resultat!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar