Här finns...

måndag 19 januari 2015

Mer på fönsterbrädan

Januari, det är månaden för groddar. Utan extra värme eller dagsljusvärdiga lampor är det ingen idé att förodla riktigt än, så vi nöjer oss med vad som kan leva sitt liv i fönstret eller i den jämna, varmare temperaturen i skåpen över kylåfrys.
Favoriten att grodda för matlagning är gröna linser och mungbönor. Enkla och billiga att få tag på även ekologiskt. Tåliga att grodda sådär slappt på en höft. Smakar väl rått enligt mig, men i en wok blir det bättre. Mungbönan blir dessutom helt grön efter upphettning istället för den lila tonen den har som rå! Häftig överraskning.


På vår fönsterbräda bor också delar av ekogrönt som fortsätter växa. Rödbetstoppar växer snällt på just nu och ger några blad då och då. Inget pill med jord heller. Liksom med alla andra grönsaker jag gör såhär (ex stjälkselleri) gäller det bara att skölja även rotdelen ibland. Fyller man bara på vatten utan att gnugga rent kan det ruttna och bli sörjigt. Stjälkselleri kan ge blad i veckor om man håller efter roten! Så, välj eko (speciellt när du har katter som dricker av vattnet) och grönsaker med finast rot i fortsättningen för fortsatt skörd och fönstergrönt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar