Här finns...

söndag 18 oktober 2015

Smakligaste stekta champinjonerna

När man försöker äta mycket vego, då är svamp trevliga grejer. En favorit är att helt enkelt steka och ha till vadhelst man vill addera smak och konsistens till. Strössla som man brukar med bacon över sallad, ät som om det vore beef jerky, eller blanda ner i en riktigt god risotto. Eftersom flertalet personer frågat mig, tänkte jag dela med mig av hur jag tillreder dem. Men! För att få fram dendär lite sega, savory smakligheten krävs några knep teknikmässigt. 

Och nej, med höga temperaturer, hård stekning och socker är det inte supernyttigt. Men det är vansinnigt gott tillbehör och kan ge extra dimensioner till konsistenser hos rätter.


För det första, välj rätt champinjoner. 

Du vill ha utslagna, gärna något torra. Är de pappriga i ytan är de perfekta. Mycket svamp ökar i smak när de torkats och sedan tillagas. De fina, knopplika, släta, kritvita champinjonerna är finfina när man vill ha färska i sallader eller rätter där man bara vill ha mild ton av svamp och att skivorna inte ska färga rätten mörk. 

En av de bästa sakerna med halvtorra champinjoner är att man får mer champinjon för samma kilopris, eller ibland till och med kan få dem billigare! Och stektiden är mycket kortare eftersom det inte finns så mycket vätska att koka bort.

För det andra, välj rätt stekfett! 

Äter man mjölkprodukter är smör ett självklart val för mesta möjliga smakutbyte. Vill man ha vegetabiliska produkter behöver man ett fett som klarar höga temperaturer. Kallpressade oljor är här ett mindre bra val. En vanlig rapsolja är finfina grejer, men de kallpressade varianterna och omtyckta oljor som extra virgin olivolja, har lägre rykpynkt och bildar oönskade ämnen vid höga temperaturer. Jag har kallpressade oljor i kalla rätter eller varsam upphettning, men alltid en helt vanlig rapsolja för höga temperaturer hemma. (Länk till lite längre förklaring)



RECEPTET 

Champinjoner - så många du vill eller din stekpanna klarar av
Stekfett - mindre om du har belagd panna, mer om du har ex gjutjärn
Socker - bara en nypa eller två, mörkare ger mer smak
Salt och finmalen vitpeppar - efter smak
Eventuellt några stänk soja baserad på svamp

Skiva champinjonera, hetta upp fettet i stekpannan till hög temperatur och i med champinjonerna. När champinjonerna svettats ur det mesta av vätskan och det börjar bildas en tydlig stekyta på dem (våga låta dem ligga stilla en stund i pannan, med de svarta skivorna ser et mörkare ut än vad det egentligen är bränt) är det dags för sockret. Var beredd här, för sockret kan brännas vid om man är för långsam men det ska smälta till så man behöver ha is i magen. I med nyporna socker, vänta tills det börjat smälta och vänd sedan snabbt champinjonerna i det medan du tar av allt från plattan. Krydda och servera.




Addera till whatever du vill, och smaska på.
Här, ett kasst foto med stekt svamp på en bönsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar