Här finns...

fredag 11 mars 2016

Grönkålspaj


I julas bidde det en grönkålspaj som vi diggade stenhårt. Receptet är rätt så mycket på en höft så beskrivningen är därefter. Håll tillgodo! Men gör du den inte i höst och vintertid kanske du vill skippa russin, och ha annat än juliga kryddor. Äpple och lökblast, eller vitlök, eller färska kryddor, eller koriander och torkade aprikoser...

Det räckte till 6 små, återbrukade färdigpajsformar av aluminium. 

Din favvopajdeg (Jag använde versionen från Vår Kokbok utgivningsår 1975, min trognaste kokboksvän, fast tillsatte nästan 1 dl kruskakli också.)

Kan med fördel göras dagar innan, och stå färdig i formar. Gör tunt lager bara. Förgrädda skalen hyfsat snart innan de ska fyllas.

Grönkål, typ 400-600 gram (Skölj noga, hacka eller klipp grovt i en tillräckligt stor, värmetålig bunke.)
Örtsalt
Juliga kryddor (Jag tar min kaffekrydda som innehåller mest kryddpeppar och nejlika, men även kardemumma, ingefära och en aning råsocker.) 

Häll tillräckligt med kokande vatten så det täcker grönkålen ordentligt. Låt stå tills du kan hantera kålen med händerna och kläm ur rejält! med vatten! Det kommer bara vara en liten boll kvar. Fluffa upp den urkramade kålen. Krydda sedan med lite salt och kryddorna.


Några nävar grovt riven god ost
Ett gäng russin som fått dra i hett vatten 
Äggstanning (3 ägg, 3 dl mjölk eller ersättning, salt, vitpeppar)

Fördela grönkålen i pajskalen, med russinen underst. Strö osten över. Häll över äggstanning, men! Den ska inte täcka grönkålen helt! Vitsen är att du får krispig grönkål och ost överst i pajen, saftig äggstanning och mjälla bitar grönkål med söta russin därefter, och sist det tuggiga torra skalet. Russinen ska vara under äggstanningen, för krispiga russin smakar bara bränt och hemskt.

200-225 grader ugn tills äggstanningen är färdig och ost samt grönkålen är krispig. 40-50 minuter för större pajer, 25-30 för mindre pajer. Konsistensen är viktigare än exakt tid.


Och sedan, förstås, ska du avnjuta alltsammans. Slakad kålsallad med rivet äpple eller rårivna rotsaker med riven färsk pepparrot tenderar att passa bättre än grönsallad, men det är bara min åsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar