Här finns...

måndag 14 mars 2016

Akvarium

Julklapp och belöning, nu är jag med akvarium!





20 liters sexkantigt, men härligt mycket växter. Fiskarna blev Endlers Guppy, och som sig bör med guppy är de pötsligt många. Två Otto; Otocinclus, algätare, hamnade också i akvariet lite oplanerat. Placeringen av akvariet gjordes under mulna dagar, och när solen väl behagade sig fram och kom lite högre under dagarna, då visade det sig att det stod aningen i solljus. Algerna sade hejhej, såklart. Affären rekommenderade en liten Otto som efter lie efterforskning alltid är viltfångade och lever i enorma stim i naturen! Med så litet akvarium kan jag inte precis skaffa ett helt stim, men en till fick flytta in, och de är bägge gladare nu.

Efter lite problem med nitrithalterna trots lång inkörningsperiod har det äntligen stabiliserat sig, och håller förvånansvärt stabila värden. Tillsätter filtermedium vid vattenbyte, växtnäring och CO2 enligt förpackningarnas rekommendationer.

söndag 13 mars 2016

Toppning och beskärning av chilisarna

De ser något ynkliga ut nu. Förra året gjorde jag helt fel, fick tips att sköta som tomater så jag tjyvade och fick stackars rangliga plantor. I år har saxen gått hårt åt dem, hoppas på kraftigare växter nu.

Sidoskotten började växa snabbt på de flesta, bara några dagar och de är centimeterlånga.

Beskär bara en av CAP1546 för att se hur stor skillnaden blir. Denna satte ivrigt sidoskott utan beskärning dock.

Gjorde samma med mina två Giant Rocoto. Knappt en tillstymmelse till sidoskott, så får se hur det går.

fredag 11 mars 2016

Grönkålspaj


I julas bidde det en grönkålspaj som vi diggade stenhårt. Receptet är rätt så mycket på en höft så beskrivningen är därefter. Håll tillgodo! Men gör du den inte i höst och vintertid kanske du vill skippa russin, och ha annat än juliga kryddor. Äpple och lökblast, eller vitlök, eller färska kryddor, eller koriander och torkade aprikoser...

Det räckte till 6 små, återbrukade färdigpajsformar av aluminium. 

Din favvopajdeg (Jag använde versionen från Vår Kokbok utgivningsår 1975, min trognaste kokboksvän, fast tillsatte nästan 1 dl kruskakli också.)

Kan med fördel göras dagar innan, och stå färdig i formar. Gör tunt lager bara. Förgrädda skalen hyfsat snart innan de ska fyllas.

Grönkål, typ 400-600 gram (Skölj noga, hacka eller klipp grovt i en tillräckligt stor, värmetålig bunke.)
Örtsalt
Juliga kryddor (Jag tar min kaffekrydda som innehåller mest kryddpeppar och nejlika, men även kardemumma, ingefära och en aning råsocker.) 

Häll tillräckligt med kokande vatten så det täcker grönkålen ordentligt. Låt stå tills du kan hantera kålen med händerna och kläm ur rejält! med vatten! Det kommer bara vara en liten boll kvar. Fluffa upp den urkramade kålen. Krydda sedan med lite salt och kryddorna.


Några nävar grovt riven god ost
Ett gäng russin som fått dra i hett vatten 
Äggstanning (3 ägg, 3 dl mjölk eller ersättning, salt, vitpeppar)

Fördela grönkålen i pajskalen, med russinen underst. Strö osten över. Häll över äggstanning, men! Den ska inte täcka grönkålen helt! Vitsen är att du får krispig grönkål och ost överst i pajen, saftig äggstanning och mjälla bitar grönkål med söta russin därefter, och sist det tuggiga torra skalet. Russinen ska vara under äggstanningen, för krispiga russin smakar bara bränt och hemskt.

200-225 grader ugn tills äggstanningen är färdig och ost samt grönkålen är krispig. 40-50 minuter för större pajer, 25-30 för mindre pajer. Konsistensen är viktigare än exakt tid.


Och sedan, förstås, ska du avnjuta alltsammans. Slakad kålsallad med rivet äpple eller rårivna rotsaker med riven färsk pepparrot tenderar att passa bättre än grönsallad, men det är bara min åsikt.

torsdag 10 mars 2016

Chilisarna växer

Bara några av dem alla...



 CAP1546
Sidogrenar så det är helt sanslöst.

Giant Rocoto
Hårig långsam rackare, som ska kunna bli två meter hög.

Caloro
Hur ivrig som helst att blomma redan nu.


Alltså. Jag båda rekommenderar och undanråder å det bestämdaste från att odla chili. Jag tänkte förra året att två sorter? Det är lagom. Så fick jag frön till tre till. 

I år? Ojdå, det blev visst 14 sorter. Och jag som bara har en liten balkong till dem! Man kanske skulle orka förhindra i alla fall lite av korspollineringen. 

Men oavsett vilket, så är det farligt att odla chili. Väldigt farligt. Man vill bara odla fler och fler sorter. Hot Lemon som är så god i vegetariskt och till fisk, Den Albanska är underbar i gulasch. Mulato Isleno ska vara en höjdare för mexikansk matlagning. Och Tabasco! Som man använder i Tabascosås! Så spänande! Och... 
Ja, ni hör ju själva. Tack gode tid att jag misslyckas kapitalt med tomater, för annars hade en väl varit fast i det träsket också.

fredag 4 mars 2016

Sått 4:e mars

I enlighet med alla trendiga odlare ute i etern provar jag vintersådd också. Eller ja, sen vintersådd blir det, men värmen har inte kommit än, och än finns det vinterväder. Sådde i diverse återbrukade kärl i plastbackar med hål i sidorna på. De står nu snällt på balkongen och frestar mig att kika in varenda dag.

Att ätas
Spenat 'Bloomsdale Long Standing'
Persilja, slätbladig ‘Plain Leaf 2’
Dill ‘Tetra’
Sockerärt ‘Norli’
Bondböna 'Aquadulce Claudia' (ingen aning om den gillar att försås på detta vis)
För lyst och ätlighet
Citronbergamott

För lyst
Sömntuta
Kornvallmo 'Wilk's Picotee'
Jungfru i det gröna ‘Miss Jekyll’ samt ‘Mulberry Rose’